Minneord ved Trude Dybendahls bortgang

Postet av Kjelsås Idrettslag den 23. Aug 2024

Foto: NM stafetten 1997 for kvinner ble vunnet av Kjelsås IL. I mål for Kjelsås IL, Trude Dybendal Hartz Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det er med stor sorg at vi i Kjelsås Idrettslag har mottatt det triste budskapet at Trude Dybendahl har gått bort. Trude var født i 1966 og ble således 58 år.

Trude representerte Kjelsås IL i alle sin år som langrennsløper, og hun var en fremragende representant for klubben i alle år. Hun var sentral i å bygge opp en sterk kvinnegruppe i langrennsmiljøet på Kjelsås og tiltrakk seg andre landslagsløpere som bosatte seg og hadde sine aktiviteter på Kjelsås. Trude var profilert utøver og trener i Kjelsås Idrettslag, hvor hun har hatt en sentral rolle i flere år. Hun har vært aktiv i ulike idretter, spesielt langrenn, hvor hun har markert seg både som en dyktig utøver og en inspirerende trener.

Hun var ingen barnestjerne, men starten på karrieren ble lagt gjennom å vinne et Jr.NM som 16-åring. Sammen med andre ungdommer kom Trude med i treningsgruppen til Erik Olsen, og Trude fikk en karriere over mange år. 

Hennes karriere ble innholdsrik med olympiske medaljer, seire i World Cup og en rekke norske mesterskap individuelt og i stafett med hele 13 NM-gull for Kjelsås. Trude toppet karrieren ved å bli verdensmester på 5km i 1991, og hun vant sitt siste stafettmesterskap i 1999. I sannhet en lang og innholdsrik karriere. Trude Dybendahl ble utnevnt til æresmedlem av klubben etter VM 1991.

Trude Dybendahl fremstod i sin tid som aktiv som en uredd utøver, som ikke var redd for å peke på ting som «alle» kjente til, men som få turte snakke høyt om. Dopingspørsmålet var en slik sak.

Ski var fortsatt en stor del av Trudes liv etter at den aktive karrieren var over. Hun var trener i Kjelsås Langrenn, og Trude var kjent for sitt engasjement og evne til å motivere yngre utøvere. Slike holdninger bidrar til å styrke miljøet i klubben. 

Trude hadde også tanker om et anlegg i Lillomarka basert på kunstsnø, som aldri ble noe av. Planene ble tilpasset det som i dag fremstår som kunstsnøanlegget på Linderudkollen. Trudes tanker om et bærekraftig anlegg fenget imidlertid hos Sparebankstiftelsen, som bevilget en større sum til et slikt anlegg, og det er disse midlene som muliggjorde innkjøp av de første snøkanonene. Slik har Trude vært med å sikre gode snøforhold i nærmiljøet.

Det å formidle skiglede og skiteknikk ble en del av hennes næringsvirksomhet gjennom selskapet Trude Dybendahl Ski. Trude så det som sin oppgave ikke bare å hjelpe andre til bli bedre skiløpere, men kom også med innspill til hvordan man finner sin genuine indre kraft og utvikler seg som menneske. Å utvikle seg som menneske var viktig for Trude Dybendahl.

Våre tanker går til hennes etterlatte.

 

Kjelsås idrettslag